komunikaty

Jak należy unikać ptasiej grypy?

Ludzie zarażają się H5N1 dotykając chorych ptaków, ich wydzielin lub odchodów. Dotychczas większość przypadków zachorowań u ludzi zdarzyła się w rejonach wiejskich czy podmiejskich, gdzie w wielu gospodarstwach hodowany jest drób. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zakażenia się, należy:
  • wszystkie przedmioty stykające się z surowym drobiem należy myć detergentem i dokładnie spłukiwać,
  • uważać, by soki z surowego mięsa nie stykały się z innymi produktami spożywczymi,
  • unikać kontaktu z ptasimi odchodami (np. podczas mycia samochodu, okien) – używać jednorazowych rękawiczek,
  • unikać bezpośredniego kontaktu z ptactwem (zwłaszcza z padłymi sztukami) – nie dotykać i nie dokarmiać; zarazić się można poprzez kontakt z piórami, pierzem lub puchem,
  • powstrzymać się od jedzenia potraw z surowych jaj (np. kogel-mogel),
  • ptasie jajka przechowywać osobno, nie pozwalając by weszły w kontakt z inną żywnością; przed użyciem zaleca się wyparzyć je we wrzątku,
  • myć ręce i narzędzia po każdej obróbce produktów drobiowych.
Informacja wytworzona przez Eliza Telecka dnia 04.12.2007
Opublikowana przez Eliza Telecka dnia 04.12.2007. Odsłon 440, Wersja 1drukuj
 
Początek strony